Krúdy Gyula kedvenc ételei
Krúdy Gyula több művében is hitelesen ábrázolta a terített asztal örömeit. Ételekkel, étkezéssel és híres vendéglősökkel kapcsolatos emlékeit gyakran beleszőtte regényeibe. Nagyra becsülte és tisztelte a Gundel familiát. Álítólag a Boldogult úrfikorban , és A pincér álma című novelláiban is őket idézte fel.
Borjúborda
Hozzávalók:
4 szép szelet borjúkaraj,só bors, zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, pirospaprika, 3 dl húsleves, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 púpozott teáskanál liszt, 1dl tejföl
Elkészités:
A borjúkarajt kissé megveregetjük, megsózzuk, és hirtelen zsírjára sütjük , majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon megpíritjuk a finomra vágott hagymát ,paprikával megszórjuk, húslevessel feengedjük és kiforraljuk. A bordákat beleteszük, hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott zöldpaprikát. a meghámozott ,feldarabolt paradicsomot, és együtt puhára pároljuk. Közben szükség szerint sózzuk, borsozzuk, és az elpáorlgott levest vízzel pótoljuk.A bordákat kiszedjük, melegen tartjuk, a mártást pedig tejszínes habarással besűrítjük. Tálaláskor előmelegített tányérokra helyezzük a bordákat, átszürt mártással meglocsoljuk és csirkemájas rizottóval tálaljuk.
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|