kulinaria
Menü
 
Egeszséges Táplálkozás

Következő 5 cikkElőző 5 cikk

Az egészséges Táplálkozás alapismérvei

  2009.04.08. 22:29

 

Fontos a mai társadalom számára az, hogy az egészség előtérbe kerüljön és számunkra fontos tápanyagban gazdag étrendet biztositsunk mint ,magunk mint családunk számára. A régmult idők embere sokkal több tápanyaghoz jutott ,mint a ma élők ezrei. A táplálkozás nem csupán egy művelet, hanem egy olyan harmónikus egész ami kihat az egész szervezetre, illetve annak metabólizmusára. Sok apró részből áll:

  • megfelelő minőségi élelmiszer
  • megfelelő főzési technika alkalmazása
  • az ételek megfelelő tárolása
  • az ételek megfelelő hőkezelése
  • megfelelő minőségi folyadék
  • rostban gazdag táplálék
  • táplálék kiegészitők
  • változatos étrend
  • mértékletesség

 

 

Megfelelő minőségi élelmiszerek

Jó minőségű, lehetőleg olyan helyről ahol mindig kiváló az árú. Megfelelő állagú legyen az élelmiszer.Tápanyagok mennyiségét megfelelő arányban osszuk el.

 

A táplálkozás célja - amellett, hogy önmagában is jelentős élvezeti értéket jelenthet - elsősorban a szervezet anyagcseréjének fenntartása. A szervezet napi tápanyag szükségletét leggyakrabban az alapvető táplálékokból bevitt kalória arányában határozzák meg az alábbiak szerint:

Szénhidrát50-70%
Zsír15-30%
Ebből telitett<10%
Fehérje9-12%

Bár a fentiek alapján is látszik, hogy a fehérjében gazdag húsok fogyasztása szükséges, az nehezen meghatározható, hogy milyen mértékben. Amerikai táplálkozástudományi szakértők a mennyiség meghatározásának megkönnyítése érdekében kidolgozták az ún. táplálék-piramist, amely közérthető formában foglalja össze, melyik táplálékféleségből mennyit kell fogyasztani:

A piramis ajánlásai szerint e legtöbbet szénhidrát tartalmú ételekből javasolt fogyasztani, amelyet a zöldség-gyümölcs követ. A húsból - húskészítményekből napi 2-3 egység az ajánlott (egy egység: 10 dkg nyers hús vagy 5 dkg sovány felvágottat jelent). Ideális táplálék tehát nem létezik, ehelyett sokféle nyersanyagból, sokféle módon elkészített ételekből álló étrend szükséges, amelyben a megfelelő mennyiségű és minőségű húsnak feltétlenül helye van.

Miért szükséges mindennap húst / húskészítményt fogyasztani?

Elsősorban a jelentős fehérjetartalom miatt. Az emberi szervezet saját fehérjéit a növényi és állati eredetű táplálékokból építi fel úgy, hogy azokat építőelemeire, aminosavakra bontja. Bizonyos nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavak a természetben megfelelő mennyiségben csak a húsokban találhatóak meg.

A hús ezen felül fontos vitamin és ásványi anyag forrás. Megfelelő táplálkozás esetén a napi B12-vitamin szükséglet mintegy 70 %-a húsokkal és húskészítményekkel kerül be a szervezetbe (20 % tejjel, 10 % tojással; növényi eredetű táplálékokban nincs B12-vitamin). A B12 vitamin többek között a vérképzésben játszik fontos szerepet, hiánya esetén vérszegénység alakulhat ki, illetve felléphetnek idegrendszeri tünetek is. Jelentős szerepe van még a húsnak a B1-, B2-, B6-vitamin-, niacin- valamint a cinkszükséglet kielégítésében is.

A szervezet számára nagy mennyiségben fontos ún. makroelemek közül a nátrium és a kálium megfelelő arányban található a húsokban. Ezek együtt szabályozzák a szervezet vízegyensúlyát és normalizálják a szív ritmusát. Figyelni kell azonban a helyes mértékű bevitelre: a nátrium/kálium arány eltolódása az idegrendszer és az izomműködés zavarát okozza, illetve a túlzott nátriumbevitel magas vérnyomás kialakulásával járhat.

Külön ki kell emelni a húsok vasanyagcserében játszott szerepét. Az ún. vörös húsokból illetve a húskészítményekből a vas jól felszívódik, különösen akkor, ha C-vitamin tartalmú táplálékkal együtt fogyasztjuk (pl. Kométa Kemencés sonka és paradicsom, paprika, retek). Húsvét tájékán tehát - főleg, ha valaki betartotta a Nagyböjtöt - a finom húsfalatok mellé érdemes zöldségeket is fogyasztani, hogy a szervezet vasraktárait minél hatékonyabban feltöltsük.

Az Országos Húsipari Kutatóintézet honlapján a következő tanácsokat fogalmazza meg a "húsok szerelmeseinek":

•A nagy fehérjeigényű csoportok (csecsemők, gyerekek, terhes és szoptatós anyák) részére kifejezetten szükséges, ajánlott a hús fogyasztása!
•Részesítsük előnyben a soványabb húsokat és a kisebb sótartalmú húskészítményeket!
•A felesleges zsiradékot tisztítsuk le kétszer, először főzés előtt, másodszor hagyjuk tányérunkon a "kövér" falatokat!
•A húsokat:
- higiénikusan dolgozzuk fel
- ízesítsük zöldfűszerekkel a túlzott sózás helyett kíméletesen hőkezeljük, hogy megőrizzék értékes anyagaikat és ne égjenek meg
- ritkábban fogyasszuk füstölt, grillezett formában!
•A húsételek mellé lehetőleg ne zsíros köretet, hanem párolt zöldségeket vagy savanyúságot fogyasszunk!
•Tartsunk mértékletességet a húsfogyasztásban: napi 100-200 g elegendő!

Miért magyar termékek?

Ma az élelmiszeripar minden területén a fogyasztók jogosan várják el, hogy minőségi termékeket kapjanak, amelyek nemcsak finomak, de megbízhatóak is. A vállalatok mindegyike alkalmaz minőségbiztosítási rendszert. A Kométa - Magyarország második legnagyobb sertésfeldolgozója - rendkívül körültekintően választja ki beszállítóit, kizárólag gondosan válogatott sertésekből nyert alapanyagot használ. A cég beszállítói az állatvédelmi előírások szigorú betartásával és folyamatos állatorvosi ellenőrzés mellett, főként Magyarországon, természetes takarmánnyal hizlalják és tenyésztik a sertéseket.

A cég a legmodernebb minőségbiztosítási rendszerek alkalmazásával garantálja, hogy termékei a legmagasabb fokú élelmiszerbiztonságot és a legteljesebb élvezetet nyújtsák a fogyasztóknak.

Az általuk forgalmazott termékek jellegzetes, harmonikus ízvilágukkal különlegessé és változatássá teszik a mindennapi étkezéséket. A Kométa által gyártott sonkák, grillek, szalámik harmonikus, telt ízeikkel izgalmas és egyedi gasztronómiai élményt nyújtanak. A cég külön figyelmet szentel arra, hogy mind a hagyományos, mind a modern, szokatlanabb ízeket kedvelők is megtalálják kedvencüket.

 

Megfelelő fözési technikák

http://www.harmonet.hu/cikk.php?rovat=245&alrovat=248&cikkid=16559

 

Egészséges nyersanyagokból még nem feltétlenül készül egészséges étel. Helytelen főzési technikákkal tönkre lehet tenni az alapanyag minden hasznos tulajdonságát: ha nyoma sem marad a vitaminnak, ha eltűnnek a színek, vagy ha zsírban tocsog minden szelet hús és zöldség, az nem igazán nevezhető egészségesnek. A következő, ismert és kevésbé ismert sütési-főzési technikák mindegyikével ízletes, egészséges fogásokat varázsolhatunk az asztalra.


Grillezés vagy roston sütés

Húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket egyaránt süthetünk elektromos grillsütőben, szabadtéri grillrácson. Ha nincs kerti grillsütőnk, akkor faszén nélkül, a konyhai sütőbe helyezett rácson vagy grilltálcán ugyanezt me

Következő 5 cikkElőző 5 cikk

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
Archívum
A blogban még nem található bejegyzés.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!