Baileys
Hozzávalók: 0,5 liter kommersz konyak, 8 dl habtejszín, 4 tubus sürített tej, 3 dl finom feketekávé, 2 evőkanál instant kakaó, 2 csomag vaníliás cukor. Elkészítés: A kakaót a feketekávéval csomómentesre keverjük és hidegen a többi hozzávalóval jól összekeverjük.
Tojáslikőr
Hozzávalók: 30 dkg akácméz, 5 dl tej, 4 tojássárgája, 1/4 liter alkohol (90 fokos), csersav, 1/2 vaníliarúd. Elkészítés: A tejet felfőzzük a vaníliarúddal, majd kihűlésig kavargatjuk. A mézet a tojássárgával simára keverjük (legalább 15 percig). A kavargatás közben belecsurgatjuk a tejet, végül az alkoholt, és üvegekbe töltjük. A tojáslikőr készítéséhez csak akácmézet használjunk!
Kókusz íz
Hozzávalók: Kókusz aroma, 1 dl tej, 1 kanál kristálycukor, jég, 1 kk kókuszreszelék, kevés kakaó, 0,5 dl víz. Elkészítés: A tejet és a kókuszaromát összekeverjük a vízzel. (A kristálycukor csak a pohár peremének a díszítéséhez kell - mindezek előtt bevizezve cukorba mártjuk.) Hozzáadjuk a jeget, és a kókuszreszeléket, majd összerázzuk. Ha már habos a teteje, pohárba öntjük, és meghintjük kakaóval. Egésszégünkre! A kakaó nem nélkülözhetetlen, csak a díszítéshez kell
Téli turmix
Hozzávalók: 20-20 dkg narancs, banán, alma és grapefruit, 1 dl méz, 1 citrom, 1,5 liter tej. Elkészítés: A megtisztított narancsot gerezdekre szedjük, a banánt karikára, az almát szeletekre vágjuk. A grapefruitot megtisztítjuk, fehér hártyáját is eltávolítjuk, húsát kisebb darabokra aprítjuk. Az összes gyümölcsöt a mézzel és a citrom levével pépessé turmixoljuk. Végül beleöntjük a tejet, és simára keverjük. Jól lehűtve kínáljuk.
Gyümölcsturmix
Hozzávalók: Kimagozott meggy, alma, körte, lekvár, kifacsart citrom (ha nincs, jó a citromlé is). Elkészítés: A gyümölcsöket és a lekvárt összeturmixoljuk, a citrom levét pedig az összeturmixolás után adjuk hozzá. Tejszínhabbal tálaljuk.
Grapefruit turmix
Hozzávalók: 70 dkg grapefruit, 1 dl méz, 1,5 liter víz. Elkészítés: A grapefruitot megtisztítjuk, a húsát körülvevő kesernyés burokból kibontjuk, és turmixgépben pépesítjük. Végül a mézzel és a vízzel simára keverjük.
Bodzaital
Hozzávalók: 8-10 bodzavirág, 6 liter víz, 1,5 kg cukor, 2 csomag citrompótló, 1 citrom karikára vágva. Elkészítés: A bodzavirágokat egyenként vízbe márjuk, majd lecsurgatjuk. A többi hozzávalót jól elkeverjük a vízzel, majd a bodzavirágot is beletesszük. 2-3 napra hideg helyre állítjuk. Leszűrjük és üvegekbe töltjük. Hűtőbe téve azonnal fogyasztható. Nyári hőségben kitűnő frissítő ital.
Bodzaszörp (télire)
Hozzávalók: 10-12 tenyérnyi bodzavirág, 2 kg cukor, 6 liter víz, 1,5 dkg borkősav, ugyanennyi citromsav. Elkészítés: A bodzavirágokat egyenként vízbe mártjuk, majd lecsepegtetjük. Egy nagy edénybe 2 kg cukrot felfőzünk 6 liter vízzel, ha kihűlt elkeverjük a citromsavval, a borkősavval és a virágokra öntjük. 3-4 napig hűvös helyen állni hagyjuk, majd leszűrjük és belekeverünk 1 kávéskanál szalicilt (tartósítószert). A szörpöt üvegekbe töltjük és hűvös helyre tesszük. Hígítva, hűtve fogyasztjuk.
Igazi málnaszörp
Hozzávalók: 1.5 kg jó érett málna, 1 kg kristálycukor, 1/2 dkg citromsav. Elkészítés: A málnát átválogatjuk, hogy egyetlen hibás szem se kerülhessen bele. Apránként, szűrőbe rakva, gyenge vízsugár alatt megmossuk és lecsöpögtetjük. Egy gondosan kimosott, háromliteres uborkás üvegbe beletöltjük a gyümölcsöt. Egészen lazán befedjük (nem kötjük le), és napos konyhaablakban 8 napig érleljük. Az egész zavarossá válik, apró hólyagok keletkeznek benne és a tetején is. Az erjesztési idő letelte után felfüggesztett, egészen vékony vászon- vagy tüllzacskóba öntjük, megfelelő nagyságú edényt teszünk alá, és egy éjszakán keresztül csöpögtetjük. Másnap kissé ki is nyomkodjuk, majd a lébe hidegen belekeverjük a cukrot. Ha a cukor elolvadt, a citromsavat is beletesszük, aztán felforraljuk, közben állandóan kevergetjük. A tetejéről folyamatosan leszedegetjük a habot, és addig főzzük, amíg a habképződés befejeződik. (Ez akár 25 percig is eltarthat.) A szörpöt még tűzforrón beletöltjük az előkészített, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe, és parafa dugóval lezárjuk. (Aki egészen biztos akar lenni abban, hogy a szörp hosszú ideig eláll, ne sajnálja a fáradságot, és olvasztott gyertyaviaszban forgassa meg az üveg, dugós száját, így azt abszolút légmentesen lezárhatja.
Málnaturmix
Hozzávalók: 50 dkg málna, 15 dkg porcukor, 1,5 liter tej. Elkészítés: A megmosott málnát turmixgépben pépesítjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a tejet, majd simára keverjük.
Őszibarackturmix
Hozzávalók: 80 dkg őszibarack, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom, 1,2 liter tej. Elkészítés: Az őszibarackot néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, így könnyen eltávolíthatjuk a héját. Kimagozzuk, a barackok húsát szeletekre vágjuk. Turmixgépben pépesítjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és a tejet. Simára keverjük, jól lehűtjük, majd előhűtött poharakban kínáljuk.
Kiviturmix
Hozzávalók: 80 dkg kivi, 1 dl méz, fél citrom héja, 1,5 liter tej, őrölt fahéj. Elkészítés: A kivit meghámozzuk, majd szeletekre vágjuk, Hozzáadjuk a mézet, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat. Turmixgépben pépessé keverjük, majd beleöntjük a felforralt, jól lehűtött tejet, és simára keverjük.
Almaszörp
Hozzávalók: 3 kg alma, ahány liter az almalé, annyi mokkáskanál szalicil és annyi kg cukor. Elkészítés: Az almát megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, ledaráljuk és mérlegen lemérjük. Az alma létártalmától függően kilónként 7-8 dl vízzel összekeverjük és beletesszük a szalicilt. Másnapig állni hagyjuk, majd gyolcson átszűrjük, alaposon kinyomkodjuk. Literenként egy kiló cukorral összekeverjük, nagy üvegbe töltjük, és fakanállal időnként megkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. Ha teljesen feloldódott a cukor, vékony nyakú üvegbe töltve lezárjuk.
Ananászlimonádé
Hozzávalók: 8 cl ananászlé, 4 cl citromszörp, jég, szódavíz vagy ivóvíz. Elkészítés: A pohárba betöltjük a citromszörpöt, az ananászlét, majd feltöltjük szódavízzel vagy ivóvízzel, beletesszük a jégkockákat, és felszolgáljuk.
Apricot-mix (1 adag)
Hozzávalók: 10 cl narancslé, 10 cl sárgabaracklé, 4 cl citromlé, 1 narancsszelet (díszítés), jégkocka. Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük.
Bólé vegyes gyümölcsökből
Hozzávalók: 20 dkg meggybefőtt, 20 dkg őszibarackbefőtt, 15 dkg eper, 15 dkg ribizli, 1 dl konyak, 1 dl Maraschino likőr, 7 dl száraz fehérbor, 7 dl száraz pezsgő. Elkészítés: A befőtteket bóléstálban összekeverjük, hozzáadjuk a ribizlit és az epret. Ráöntjük a konyakot, a likőrt és a bort, majd egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás előtt felöntjük a lehűtött pezsgővel.
Citromlikőr-Limonchello
Hozzávalók: 4 érett citrom, 300 g cukor, 0,7 dl fehér rum, 4 ek. citromlé (zöld héjú citromból), 1/2 teáskanál koriandermag. Elkészítés: A citromot forró vízzel leöblítjük, és vékonyan meghámozzuk, levét kinyomjuk. A héját és levét 1/8 l vízzel és a cukorral gyenge tűzön fedő alatt kb. 20 percig főzzük, majd lehűtjük. A szirupot, rumot, 4 ek. citromlevet és a koriandert üvegbe töltjük, és szorosan lezárjuk. Világos helyen 6 hétig állni hagyjuk, alkalmanként megrázogatjuk. Először szitán, majd kávéfilteren átszűrve üvegekbe töltjük, és további 4 hétig állni hagyjuk, csak azután fogyasztjuk.
Kókusz íz
Hozzávalók: Kókusz aroma, 1 dl tej, 1 kanál kristálycukor, jég, 1 kk kókuszreszelék, kevés kakaó, 0,5 dl víz. Elkészítés: A tejet és a kókuszaromát összekeverjük a vízzel. (A kristálycukor csak a pohár peremének a díszítéséhez kell - mindezek előtt bevizezve cukorba mártjuk.) Hozzáadjuk a jeget, és a kókuszreszeléket, majd összerázzuk. Ha már habos a teteje, pohárba öntjük, és meghintjük kakaóval. Egésszégünkre! A kakaó nem nélkülözhetetlen, csak a díszítéshez kell.
Piros turmix
Hozzávalók: 40-40 dkg cseresznye és meggy, 1 dl méz, 1,2 liter víz. Elkészítés: A kimagozott cseresznyét és meggyet a mézzel összeturmixoljuk, majd felengedjük a vízzel, és simára keverjük.
Steffi Graf - koktél
Hozzávalók: 4 cl körtelé, 4 cl sárgabaracklé, 4 cl kiwi vagy citruslé, 4 cl narancslé. Díszítés: kiwi szelet, körte és narancs szelet. Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük.
Rostos birslé
Hozzávalók: 1 literhez: 20 dkg birsalma, 15 dkg cukor, 5 g citromsav vagy borkősav. Elkészítés: A birsalmát meghámozzuk, szeletekre vágjuk, és egy kevés vízzel puhára főzzük, cukorral meg citromsavval ízesítjük. Turmixoljuk, és vízzel 1 liternyire egészítjük ki. (Ha nincs turmixgép, a gyümölcsöt tésztaszűrőn vagy krumplinyomón is áttörhetjük, és vízzel meg cukorral addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad) Frissen is fogyaszthatjuk, de tartósíthatjuk is. Ha télire rakjuk el, akkor a felfőzött, leszűrt, áttört gyümölcsöt a cukorral elkeverjük, és addig forrósítjuk, amíg az első buborékok meg nem jelennek. Vigyázzunk, nehogy megégjen! Kevergetve felforraljuk, így a cukor nem karamellizálódik. Ekkor a gyümölcspépbe csipetnyi szalicilt szórunk, és tisztára mosott üvegekbe töltve, lekötve kb. 20 percig gőzöljük. Fogyasztáskor tetszés szerint vízzel hígítjuk.
Martini (fehér)
Hozzávalók: 50 dkg rizs, 1,5 kg cukor, 3 liter víz, 4-5 db szegfűszeg, 1 fahéj darab, kicsi vaníliarúd, 2 db citrom szeletelve, 2 dkg élesztő, 1 csomag mazsola. Elkészítés: A hozzávalókat egy 5 literes üvegbe tesszük, majd felöntjük a kimért vízzel. A napra kitesszük, de előtte lefedjük zacskóval, amit kiszurkálunk. Kb. 4-5 hét az érési idő, ez alatt teljesen letisztul. Vékony cső segítségével üvegbe töltjük. Hűtve, citromkarikával nagyon finom ital.
Őszibarackszörp (rostos)
Hozzávalók: Őszibarack, víz, cukor, tartósítószer. Elkészítés: A teljesen érett őszibarackokat szűrőkanálba téve forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, kettévágjuk és kimagozzuk. A barack húsát szitán áttörjük, majd a továbbiakban úgy készítjük, mint a sárgabarackszörpöt. Ha a gyümölcspép túl sűrű, több vizet és cukrot is tehetünk hozzá.
Tutti-frutti likőr
Hozzávalók: 50 dkg piros ribiszke, 25 dkg fekete ribiszke, 50 dkg málna, 25 dkg eper, 3,5 dl vodka, 1 kg cukor, 5 dl víz. Elkészítés: A gyümölcsöket gondosan, többször váltott vízben megmossuk, ha szükséges, 10-15 percig áztatjuk, hogy minden szennyeződés lekerüljön róluk. Leszárazzuk, kicsumázzuk és még egyszer megmossuk. Turmixgépben apránként összezúzzuk. A zúzalékot egy nagy befőttesüvegbe tesszük, és ráöntjük a vodkát. Lefedve 10 napig érleljük, időnként megkeverjük. Ezután szűrőn, majd gézen átengedjük, hogy teljesen tiszta legyen. Felforralunk 5 dl vizet 1 kg kristálycukorral, közben leszedegetjük a habját. Ha a szirup teljesen kihűlt, apránként, folytonos kevergetés közben hozzáöntjük a vodkás gyümölcsléhez. Lefedjük, és 10-12 napig érleljük. Időnként összerázzuk, de az utolsó három napon már nem mozgatjuk. Óvatosan kisebb palackokba töltjük, jól ledugaszoljuk, és sötét, hűvös helyre állítjuk. Nagyon finom ízű, gyenge alkoholtartalmú likőr, amely mindenféle édesség kitűnő ízesítője, de magában is fogyasztható.
Meggylikőr
Hozzávalók: 60 dkg méz, 1 kg meggy, 0,8 liter 80 fokos alkohol, 1/2 liter víz, 5 dkg mandula, 1 dkg fahéj, tört meggymag, 2 szelet héjas citrom, 1 késhegynyi csersav. Elkészítés: A vizet, mézet, csersavat összefőzzük, lehabozzuk s hűlni hagyjuk. A megmosott, lecsurgatott meggyet a többi hozzávalókkal együtt üvegbe tesszük. Ráöntjük a mézszörpöt, az alkoholt, lekötjük celofánnal s két hetet állni hagyjuk. Ülepítjük, leszűrjük, üvegekbe töltjük, tároljuk.
Citromszörp
Hozzávalók: 1 kg cukor, 3 citrom, 6 citrompótló. Elkészítés: A cukorból 5 dl vízzel szirupot főzünk, a közben keletkező habot leszedjük róla. A tűzről levéve belereszeljük a citromok sárga héját, és ha kihűlt, belefacsarjuk a levét is. Hozzáadjuk a citrompótlót, s ha feloldódott, átszűrve üvegekbe töltjük.
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|