kulinaria
Menü
 
Desszertek
DesszertekKéptárak: Súgó
Desszertek arzenálja!

Néhány receptel kedveskedek, remélem izlik majd!

 

A legfinomabb gyümölcskenyér
Hozzávalók: 1 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 5 dkg margarin, 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1,5 dl tejföl, fahéj, dió, mazsola, mandula, mézeskalács-fűszerkeverék por, gyümölcsdarabok: málna, eper, ananász, barack… süthető lekvár. Kell még egy kis margarin és liszt a forma kikenéséhez, 2-3 tábla csokoládé (tortabevonó) és kb. 2 dl olaj. Elkészítés: Fogsz egy nagyobb edényt, ebbe beletöröd a tojást, beleteszed a cukrot, a margarint és a tejfölt meg a fűszereket. Robotgéppel jó alaposan elkevered. Úgy, hogy az egész egyállagú és -színű legyen. Kb. most kell bekapcsolnod a sütőt. Teljes fokozatra. Ha ez megvan, akkor belekeverheted a lisztet és a sütőport. Ehhez is használj még robotgépet. Most tedd bele a feldarabolt diót, mazsolát, csokit, aszalt gyümölcsöt. Majd fogj egy fakanalat, vagy valamilyen más kanalat, és óvatosan keverd el. A két formát kend ki jó vastagon és alaposan margarinnal, majd utána tegyél bele kb. két evőkanál lisztet. Mozgasd úgy a formát, hogy a liszt rátapadjon a margarinra. Ügyesen kanalazd bele a formákba a tésztát úgy, hogy kb. egyenlő adag jusson mindegyikbe. Remélhetőleg nem lesz túl sok (akkor edd meg nyersen a maradékot, nagyon finom) :-) Az az ideális, ha kb. kétujjnyi rész marad felül. Végül a gyümölcsdarabokat (ananász, málna, eper, barack…) és a süthető levárt nyomkodd a tetejére. Nem kell túl mélyen, mert úgyis lesüllyed. Ha ezzel megvagy, akkor beteheted a sütőbe. Elég sok idő kell neki, fogpiszkálóval lehet ellenőrizni, hogy jó-e már. (amikor beleszúrod és rajtamarad a tészta, akkor még nem jó, ha nem marad rajta semmilyen ragacs, akkor kész) Amikor azt látod, hogy kezd megégni a teteje, akkor takard be alufóliával. Amikor megsült, akkor tedd ki egy nagy tepsibe őket szépen egymás mellé, hogy hűljön. Mielőtt kiszednénk a formából nem árt körbevágni egy késsel, hogy könnyebben kijöjjön. Ha langyos, vagy már teljesen hideg, akkor jöhet a tetejére a csoki. Kell hozzá két edény, olyan amiket egymásba lehet rakni. Az alsóba tegyél félig vizet, a tetejében lévőbe pedig törd bele a csokit (lehet többféle is) és tegyél bele olajat. Mennyit? Hát kb. két táblához fél decit. Kezd el melegíteni a vizet és a gőztől a csoki is elkezd olvadni. Amikor már olyan jó olvadt, meg már előtte is, kezdd el keverni, addig amíg össze nem áll az olaj és a csoki. Ha nagyon sűrű, akkor tegyél még bele olajat. Amikor ez megvan, akkor hagyjuk hűlni, addig amíg egy picit nehezebben folyik. Majd egy kanállal, vagy kenőtollal szépen egyenletesen felvisszük a csokit a sütikre. Amikor elfogy a csoki, vagy úgy gondoljuk, hogy elég, akkor már csak az van hátra, hogy megdermedjen a máz. Ehhez akár hűtőbe is lehet tenni, de megy magától is, csak lassabban. Teljes dermedés után szeletelhető és remélem, hogy ehető. A fent felsorolt mennyiség egy őzgerinc formára elég. Érdemes egyszerre dupla adagot csinálni belőle, mert a sütőben elfér, meg úgyis el fog fogyni.
 

 

Francia krémes
 

Hozzávalók:
1 adag leveles tészta
5 tojás
1 dl tej
3 dkg liszt
 
15 dkg kristálycukor
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 pohár tejszín



A 3 mm vastagra nyújtott tésztából két egyforma (kb. 30×40 cm-es) lapot sütünk.Az egyiket megkenjük a még langyos krémmel, és ha kihűlt, rásimítjuk a tejszínből 10 dkg porcukorral ízesített vert habot.Erre tegyük az előzőleg szabályos négyszögekre vágott másik lapot.
Krém:Verjünk kemény habot a tojások fehérjéből 5 dkg cukorral.Simára keverjük a tojások sárgáját 15 dkg cukorral meg a lisztel, felengedjük a tejjel és gőz fölött folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.Még melegen hozzákeverünk 5 dkg porcukorral édesített tojáshabbá vert tojásfehérjéket meg a vaníliás cukrot.
 

 

Linzer koszorú
 
 
 

Hozzávalók:
25 dkg liszt
 
14-14 dkg Rama margarin és porcukor
20 dkg lekvár
1 tojás
5 dkg vaníliás porcukor

 

A lisztet a Rama margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, majd hozzáütjük a tojást és jól elmorzsoljuk. Hűtőszegényben kb. 20 percig pihentetjük, végül lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk.
Kerek formával kiszaggatjuk és minden második karika közepét egy kisebb formával kiszúrjuk. Megsütjük, lekvárral összeragasztjuk, majd vaníliás porcukkoral meghintjük.

 

Málnás túrókocka
 

Hozzávalók:
(20 darabhoz)

A tésztához:
3 tojás
10 dkg RAMA MARGARIN
3 púpozott evőkanál liszt
3 evőkanál porcukor
csipetnyi só
A töltelékhez:
50 dkg málna
 
2 dl kefír
25 dkg tehéntúró
1/2 dl tej
2 púpozott teáskanál zselatin
15 dkg porcukor
A sütőlemez kikenéséhez 1 evőkanál RAMA MARGARIN és 1 evőkanál liszt

Előkészítése:A málna háromnegyed részét turmixgépben pépesre töröm, majd szitán átnyomom.A tojásokat szétválasztom, a túrót áttöröm.A túróhoz csorgatom a kefírt és annyi cukoral ízesítem, hogy kellemesen pikáns legyen, majd hozzáadom a málnalevet is.Simára keverem.
Elkészítése:A tésztához a tojások sárgáit fehéredésig keverem a porcukor felével, majd hozzáadom a puha Rama margarint és tovább keverem egy percig.A tojásfehérjékből a megmaradt cukorral kemény habot verek.A habhoz felváltva hozzáadom a cukros-margarinos tojást és a lisztet, majd óvatosan addig keverem, amíg az egész massza egyneművé válik.Kisebb, szögletes, keskeny peremű sütőlemezt a Rama margarinnal kikenek és a liszttel behintem, végül egyenletesen rásimítom a tésztamasszát.Előmelegített, forró sütőbe tolom.A tüzet azonnal mérsékelve, 10-12 perc alatt világossárgára sütöm.A megsült tésztát rácsra borítom.Amíg hűl, a zselatint a tejjel folytonos keverés közben langyosra melegítem és összekeverem a málnás-túrós krémmel.A krémet rákenem a már kihűlt tésztára és a félretett málnával díszítem.Hűtőszekrényben dermesztem néhány órán keresztül.

Aranygaluska mikróban sütve
 
Hozzávalók:
1/2 kg liszt
1 dl tej
kevés élesztő

langyos víz
2 evőkanál olaj
10 dkg dejó
5 dkg cukor

 


Elkészítés: Előbbiekből kelttésztát készítünk, majd hagyjuk kelni. Ha megkelt, kicsi galuskákat vajazott tepsibe vagy üvegtálba rakunk, tetejét olajozzuk és megszórjuk dejós cukorral, majd ismét galuska, olaj, dejó. Utolsó sor tészta legyen, a tetejét kenjük be tejföllel. 10 percre tegyük a mikróba kombinált fokozatra (grillezős). Vanília- vagy csokisodóval tálaljuk.

Csokoládés puszedli

Hozzávalók: 12,5 dkg vaj, 5 dkg vaníliás cukor, 1 tojás, 12,5 dkg liszt, 2 evőkanál kakaópor, 5 dkg barnacukor, 1 csomag sütőpor, csipetnyi só, 12,5 dkg durvára vagdalt étcsokoládé. Elkészítés: A vajat, két féle cukrot, és a tojást habosra keverjük. Szitáljuk bele a lisztet, sütőport, a sót, a kakaóport és alaposan dolgozzuk ki. Keverjük hozzá a csokoládét. Vajazzunk ki egy sütőlemezt (vagy alufólián) és kiskanállal osszuk rajta szét a puszedliket. Távol egymástól, mert meg fognak dagadni. 5-10 percig süssük előmelegített sütőben 190 C-on. Vegyük ki, és hagyjuk hűlni.

Közönséges pékperec

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, köménymag, 1 tojás, olaj, só. Elkészítés: A lisztet a langyos tejben felfuttatott élesztővel, sóval kemény tésztává gyúrjuk, jól eldolgozzuk, kis cipókat formálunk és kelni hagyjuk, majd pereceket formálunk belőle. Széles lábasban vizet forralunk, s annyi perecet teszünk bele, amennyi kényelmesen elfér. Ha a perecek feljönnek a víz tetejére, szitára tesszük szikkadni, olajjal kikent tepsibe helyezzük, tojással megkenjük a tetejüket (a tojásba kevés sót teszünk), majd köménymagot hintünk rá és gyors tűzön megsütjük.

 

Sajtos-sonkás tekercs

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 15 dkg liszt, 4 tojás, só, 20 dkg préselt sonka, 20 dkg reszelt sajt, pár szelet piros/zöld húsospaprika savanyúság. Elkészítés: A margarint tíz evőkanál vízzel felfőzzük, beleöntjük a lisztet és a tűzről levéve jól elkeverjük. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat és kevés sót. Ezt a masszát jól kivajazott tepsiben egyenletesen elkenjük. Nagyon forró sütőben kb. 10 percig sütjük, majd nedves konyhakendőre borítjuk. A tésztát vékony sonkaszeletekkel betakarjuk, a sajtot ráreszeljük, hosszú vékony csíkokat vágunk a piros és zöld savanyúságból és rátesszük a sajtra, a tészta hosszú oldalával párhuzamosan, majd az egészet szorosan feltekerjük. Visszatesszük még pár percre a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon, ha kihült felszeleteljük, mint a beiglit.

 

 

 

Hólabda
 
 

Hozzávalók: Tésztához: 8 tojás, 35 dkg porcukor, 8 kanál langyos víz, 25 dkg liszt, 2 evőkanál kakaó, kevés sütőpor. Krémhez: 20-20 dkg margarin és porcukor, 1 evőkanál rum, 1 tasak vaníliás cukor, 4 dl tej, 4 evőkanál liszt Díszítéshez: kókuszreszelék, csokoládé. Elkészítés: A tésztához a tojásokat a porcukorral és a vízzel kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a kakaót és a sütőport. Tepsibe töltjük a masszát, és két lapot sütünk beleőle. Amikor kihűlt, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A krémhez a margarint, a porcukrot, a rumot és a vaníliás cukrot jól kikeverjük. A tejet a liszttel sűrű péppé főzzük, kihűtjük, és a krémhez adjuk. Két-két korongot összeragasztunk a krémmel, kókuszreszelékben meghempergetjük, és olvasztott csokoládét csorgatunk rá. Ezekből a hozzávalókból kb. 15-20 db lesz. Nagyon finom süti.

 

Tejfölös nyújtható réteslap
Hozzávalók: 25 dkg lisztet 1 pohár tejföllel, pici sóval összegyúrunk. 10 dkg lisztet 10 dkg fölolvasztott zsírral összedolgozunk (olyan rántásszerű lesz). Elkészítés: A tésztát kinyújtjuk, a zsíros lisztet rákenjük és föltekerjük az egészet, mint egy bejglit. 6 részbe vágva hűtőben 1-2 órát pihentetjük, utána egyenként kinyújtjuk, kicsit megzsírozzuk, megtöltjük bármivel, ami rétesbe való, feltekerjük. Közepes lángon, végül nagy lángon sütjük. Rendkívül jól nyújtható, érdemes nagyon vékonyra kinyújtani.
 
 
Krémes rétes
Hozzávalók: Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 4 dkg vaj, 5 dl tej, 15 dkg kristálycukor, 4 tojás, 1 tasak vaníliás pudingpor, 5 cl rum. Elkészítés: A réteslapokat kevés vajjal meglocsolva, kettesével egymásra rakva sütőben megsütjük. A vaníliás pudingport kevés hideg tejjel, a cukorral és a tojások sárgájával jól kikeverjük. Ráöntjük a vaníliával ízesített, forrásban levő tejet, s állandó keverés közben, a tűzre visszatéve kb. 3-4 perc alatt krémmé főzzük. Cukorral felvert tojáshabbal lazítjuk, és rummal ízesítjük. Az egyik elkészített dupla réteslapot a sütőlapra tesszük, rákenjük a tölteléket, és beborítjuk a másik megsütött dupla lappal. Vaníliás porcukorral meghintjük, és hűtőszekrénybe téve lehűtjük. Kockára vágva tálaljuk.
 
Tiroli rétes
Hozzávalók: 40 dkg sima liszt, 20 dkg zsír, 2 db tojás, jó csipet só, és anyi tejföl amenyit felvesz a liszt. Elkészítés: A hozzávalókat jól összedolgozzuk, kisodorjuk, 6 egyforma cipót készítünk belőle. Kinyújtás után meggyel megtöltjük. Megyes töltelék: A kinyűjtott tésztára cukrozott zsemlemorzsát szórunk, majd rárakjuk a meggyet, ezután ismét megszórjuk a zsemlemorzsával, és feltekerjük. Végűl megkenjük egy kis étolajjal, és megsütjük a gáztűzhely 4-es fokozatán. Használhatunk töltelékként túrót, mákot, almát. A tésztát olyan nagyságúra nyújtjuk, hogy egyforma széles legyen a tepsivel, melyet elöbb kikenünk némi étolajjal. Forrás: Anci
 
 
Rizses rétes
Hozzávalók: Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 15 dkg rizs, 7 dl tej, 10 dkg vaj, 4 tojás, 10 dkg cukor, fél csomag vaníliás cukor. Elkészítés: A rizst cukros tejben puhára főzzük. Közben 6 dkg vajjal a tojássárgákkal jól kikeverjük, beletesszük a rizsbe, majd hozzákeverjük a vaníliás cukorral felvert tojást. Ezzel a keverékkel töltjük az olvasztott vajjal meglocsolt réteslapokat. Feltekerjük, és megsütjük. A töltelék almával is dúsítható.
 
 
Mákos rétestorta
Hozzávalók: 25 dkg darált mák, 1 dl víz, 2-3 evőkanál cukor, 2 maréknyi kimagozott meggy (mélyhűtött is lehet), 1 csomag réteslap (6 lapos), 2-3 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál tejföl. Elkészítés: A mákot a vízzel leforrázzuk, megédesítjük, és a meggyet belekeverjük. Egy 25 centi átmérőjű tűzálló tálat kiolajozunk, majd kb. fél centi vastagon apróra tördelt réteslapot szórunk bele. Utána mákos meggyet kenünk rá, majd tördelt réteslap következik, váltakozva egészen addig, amíg a hozzávalókból tart. Felülre kb. 1 centi vastagon tördelt réteslapnak kell kerülnie. A tejfölt az olajjal összekeverjük, egyenletesen a tortára locsoljuk, végül előmelegített sütőben, közepes lángon pirosra sütjük. Hűtőszekrénybe tesszük, és másnap úgy szeleteljük, akár a tortát.
 
 
 
 
Egyszerű lekváros rétes
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 25 dkg sárgabaracklekvár, a lekvár sűrűségétől függően 2-4 evőkanál búzadara, 1 egész tojás, 2 evőkanál édes kekszmorzsa (darált háztartási keksz), 5 dkg vaj, csipetnyi só. Elkészítés: A habosra felvert tojást összekeverem a lekvárral, a búzadarával, a sóval. (Csak akkor keverem hozzá a kekszmorzsát, ha 10 perces várakozás után még nagyon lágynak bizonyul a töltelék.) Ezután a szokásos módon előkészített réteslapot teljes nagyságában bekenem a lekvárral, majd a két rétesrudat felcsavarva, kikent sütőlemezre teszem. Tetejüket olvasztott vajjal meglocsolom és az előmelegített, forró sütőben pirosra megsütöm. Még melegen felszeletelem, de csak akkor kínálom, ha már langyos.
 
 
Császárrétes
Hozzávalók: 2 csomag réteslap, 20 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 3 dl tejföl, 10 dkg búzadara, 8 tojás, 4 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg mandula, 1,5 dl tej. Elkészítés: A vajat a tojások sárgájával és a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a búzadarát, és végül a habbá vert tojásfehérjét. Az előkészített réteslapot vastagon meghintjük zsemlemorzsával, megtöltjük, feltekerjük és megsütjük. Sütés közben tejjel meglocsoljuk. Még forrón porcukorral és darált mandulával meghintjük. Meleg csokoládémártást kínálunk hozzá.
 
 
 
Magyar mézesrétes
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 25 dkg hámozott, mozsárban összetört mandula, 25 dkg akácméz, 1 narancs és egy citrom reszelt héja, 2 db egész tojás, 4 tojás sárgája. Elkészítés: A réteslapot fehér asztalterítőre széthajtjuk. A töltelék anyagait habosra összekeverjük, majd rákenjük a réteslapokra. A réteslapokat összecsavarjuk, tojássárájával megkenjük és vajazott tepsikben egymás mellé helyezve megsütjük. Melegen vágjuk fel és tálaljuk. Tetejét porcukorral megszórjuk.
 
Burgonyarétes töltelékkel (olcsó)
Hozzávalók: 28 dkg liszt, háromnegyed csomag sütőpor, 20 dkg áttört burgonya, 18 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 tojás, 3 dkg vaj, szilvalekvár. Elkészítés: Tésztát gyúrunk, négyszögalakra kinyújtjuk, szilvalekvárral vékonyan megszórjuk, összesodorjuk, mint a rétest szokás, zsírozott tepsire fektetjük, tojással megkenjük és középerős tűznél kb. 30 percig sütjük.
 
 

 

Kürtőskalács – csíksomlyói módra
Hozzávalók: 3 dkg élesztő, kb. 3 dl tej, 2 evőkanál cukor, 50 dkg finomliszt, 2 db tojás, 2 db tojássárgája, csipetnyi só, 8 dkg vaj, vaj vagy margarin a fólia megkenéséhez, a kalács szórásához 8 evőkanál cukor (lehet darált dióval kevert is). Elkészítés: Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, és egy kevés cukrot beleszórva felfuttatjuk. Utána a többi cukorral, a liszttel, a tojásokkal, a tojássárgájával, csipetnyi sóval, a maradék langyos tejet apránként hozzáadva 5-6 percig intenzíven dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától; az olvasztott vajat akkor csorgatjuk bele. Langyos helyen letakarva 50 percen át kelesztjük. Utána meglisztezett deszkán kisujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk, és kb. 3 cm széles szalagokra vágjuk. A fadorongot alufóliába bugyoláljuk – a fémet nem kell -, és vajjal megkenjük. A tésztacsíkokat egyenként csigavonalban, kis takarással a formára tekerjük. Vizes ecsettel megkenjük, majd kristálycukorba hempergetjük. Az sem baj, ha ezzel kissé elnyomjuk a vonalakat. A kalácsokat állandóan forgatva faszénparázs fölött megsütjük. Amikor elkészült, a sütőfát függőlegesen tartva, ütögetve lecsúsztatjuk róla a tésztát. (Ha nem tudjuk a faszénen való sütést megoldani, kivajazott tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben közepes lánggal – 180 fok; légkeveréses sütőben 165 – 20-25 percig sütjük, félidőben egyszer megfordítjuk, és olvasztott vajjal megkenjük.) 6 db lesz belőle.
 
 


Tiramisu

 

 
Hozzávalók:
ˇ 50 dkg Mascarpone
ˇ 20 dkg cukor
ˇ 6 db tojás
ˇ 1 vaníliacukor
ˇ 1 tábla csoki
ˇ 2 csomag babapiskóta
ˇ kb. 1/2 liter kávé
ˇ kakaó a tetejére

Elkészítése: A 6 tojást külön választom. A sárgáját a cukorral, két kanál kávéval 15 percig kavarom/géppel/, és fokozatosan hozzákeverem a mascarponét. A csokit késsel felaprítom és a masszához teszem. A tojásfehérjét habbá verem és óvatosan az egészet összekeverem. A babapikótákat megáztatom a kávéban, és egy magasabb tálba lerakom. Amikor a tál alját befedi az ázott piskóta, ráöntöm a krémet, megint piskóta, megint krém, és a tetejét kakaóval megszóróm.

Ezeregyéjszaka desszert
Hozzávalók:
5 dkg vaj,
3 tojás,
1 mokkáskanál sütőpor,
1 mokkáskanál őrölt fahéj,
2 dl joghurt,
5 dkg őrölt mandula,
10 dkg cukor,
1 vaníliás cukor,
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió,
1 evőkanál kakaó,
1 kávéskanál citromlé,
12 dkg liszt.
Keverjük habosra a vajat a cukorral és vaníliás cukorral. Adjuk hozzá az egész tojásokat, és verjük további 3-4 percig. Keverjük össze a lisztet, sütőport, fahéjat, szerecsendiót és kakaót.
Verjük fel habverővel a joghurtot, és keverjük bele a citromlevet.
Lassan keverjük a vajas tojásos keverékbe a lisztes és a joghurtos keveréket úgy, hogy egy kicsit az egyikből, egy kicsit a másikból öntünk bele, vigyázva, nehogy csomós legyen. Legvégén keverjük bele a mandulát.
Öntsük jól kivajazott tortaformába, és közepesen meleg sütőben süssük 25-30 percig. Mikor kihűlt, vágjuk ketté, és töltsük meg a krémmel.
 
Ezeregyéjszaka krém
Hozzávalók:
3 evőkanál vaj,
2 evőkanál nagyon erős feketekávé (forró),
35 dkg porcukor,
1 tojás,
1 dl tejszín,
1 evőkanál kakaó.
Habverővel vagy mixerrel keverjük habosra a vajat, adjuk hozzá a tojást, verjük 2-3 percig, majd adjuk hozzá a cukrot, a kakaót és a forró kávét. Végül verjük hozzá a tejszínt.
 
Kávékrém (Krem kahve)
Hozzávalók:
3 tojássárgája,
1 dl forró tejszín,
6 evőkanál forró víz,
1 dl tejszín felverve,
10 dkg porcukor,
3 dkg zselatin,
3 kávéskanál erős feketekávé,
20 dkg pörkölt mandula egészben.
Villamos habverővel keverjük a tojássárgáját a cukorral kb. 10 percig, majd öntsük hozzá a forró (vigyázzunk, nehogy felforrjon) tejszínt, óvatosan, nehogy megcsomósodjék, közben állandóan kevergetve. Hagyjuk kihűlni.
A forró vízben oldjuk fel a zselatint, keverjük hozzá a kávét, majd keverjük össze a tojássárgájával, és keverjük tovább, míg ki nem hűlt. Mikor már szilárdul, óvatosan keverjük hozzá a tejszínhabot, öntsük hideg vízzel kiöblített formába, amelynek az alját pörkölt mandulával raktuk ki. Mikor megszilárdul, kiborítjuk, és kb. 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk, majd tálaljuk.
 
 
 
Málnás túrókocka
 
Hozzávalók:
(20 darabhoz)

A tésztához:
3 tojás
10 dkg RAMA MARGARIN
3 púpozott evőkanál liszt
3 evőkanál porcukor
csipetnyi só
A töltelékhez:
50 dkg málna
 
2 dl kefír
25 dkg tehéntúró
1/2 dl tej
2 púpozott teáskanál zselatin
15 dkg porcukor
A sütőlemez kikenéséhez 1 evőkanál RAMA MARGARIN és 1 evőkanál liszt
Értékelés:


Előkészítése:A málna háromnegyed részét turmixgépben pépesre töröm, majd szitán átnyomom.A tojásokat szétválasztom, a túrót áttöröm.A túróhoz csorgatom a kefírt és annyi cukoral ízesítem, hogy kellemesen pikáns legyen, majd hozzáadom a málnalevet is.Simára keverem.
Elkészítése:A tésztához a tojások sárgáit fehéredésig keverem a porcukor felével, majd hozzáadom a puha Rama margarint és tovább keverem egy percig.A tojásfehérjékből a megmaradt cukorral kemény habot verek.A habhoz felváltva hozzáadom a cukros-margarinos tojást és a lisztet, majd óvatosan addig keverem, amíg az egész massza egyneművé válik.Kisebb, szögletes, keskeny peremű sütőlemezt a Rama margarinnal kikenek és a liszttel behintem, végül egyenletesen rásimítom a tésztamasszát.Előmelegített, forró sütőbe tolom.A tüzet azonnal mérsékelve, 10-12 perc alatt világossárgára sütöm.A megsült tésztát rácsra borítom.Amíg hűl, a zselatint a tejjel folytonos keverés közben langyosra melegítem és összekeverem a málnás-túrós krémmel.A krémet rákenem a már kihűlt tésztára és a félretett málnával díszítem.Hűtőszekrényben dermesztem néhány órán keresztül.

 

Banános süti
Hozzávalók: 5-6 db banán. Tészta: 6 tojás, 6 evőkanál liszt, 6 evőkanál kristálycukor, sütőpor. Krém: 3,5 dl tej, 1 pudingpor (bármilyen ízű lehet, a legjobb a tejszín ízű), 25 dkg margarin, 15 dkg cukor. Máz: csokoládé. Elkészítés: A tepsinket fóliával vagy sütőpapírral kibéleljük, a banánt karikára szelve belerakjuk. 6 tojásból piskótatésztát készítünk, és a banánra öntjük. Előmelegített, forró sütőbe tesszük, majd a sütőt egy perc múlva mérsékeljük. Ha a tészta megsült, kiborítjuk a tepsiből, eltávolítjuk a fóliát (vagy a sütőpapírt), és a kihűlt tésztára a következő krémet kenjük: a pudingport a tejjel és a cukorral megfőzzük, és ha kihűlt a habosra kevert vajjal szépen elkeverjük. A sütit bevonhatjuk csokival, de az is jó, ha a tetejére reszeljük. Nagyon mutatós és finom sütemény. Ha valaki nem szereti a banánt, más gyümölccsel is helyettesíthető (pl. alma, ananász stb.).
 
Bounty-szelet
Hozzávalók: Tészta: 8 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg kókuszreszelék, kevés vaj és zsemlemorzsa. Krém: 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 8 tojássárgája, 10 dkg tortabevonó csokoládé. Elkészítés: A tojásfehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, majd kivajazott, morzsával meghintett tepsibe öntjük (a tepsi mérete lehetőleg 24x40 cm legyen), és zsemleszínűre sütjük. A krémhez a vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot a tojássárgákkal kikeverjük. A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk, és langyosan belekeverjük a krémbe. Egyenletesen elosztjuk a krémet a tésztán, olvasztott csokoládét csorgatunk rá, és felszeletelve kínáljuk.
 
Ischler 1.
Hozzávalók: Tészta: 1 kg liszt, 40 dkg zsír, 1 csomag sütőpor, 1 tojás, másfél deci tej, 1 citrom héja, 40 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó. Krém: 5 dl tej, 6 evőkanál liszt, 30 dkg cukor, 5 dkg kakaó. Sűrűre főzzük. Ha kihűlt, 40 dkg margarinnal habosra kavarjuk. Rummal ízesíthetjük. Elkészítés: Az anyagok összedolgozása után vékonyra nyújtva formázzuk. Sütés után lekvárral, vagy krémmel összeragasztva csokimázba forgatjuk.
 
Ischler 2.
Hozzávalók: 102 dkg liszt, 60 dkg margarin, 15 dkg darált dióbél, 27 dkg porcukor. Elkészítés: A lisztet és a porcukrot beleszitálom egy tálba, majd összekeverem, belerakom a margarint, és szétmorzsolom, végül hozzáadom a diót. Összegyúrom, míg egy jó állagú tésztát nem kapok. A tésztát kinyújtom kisujjnyi vastagságúra, majd kiszaggatom, és megsütöm. Ha megsült, megvárom míg egy kicsit meghűl, ekkor barackízzel megtöltöm (ízlés szerint), ráhelyezem a másik felét, és hagyom szikkadni. Végül olvasztok csokoládét, és belemártom a tetejét, majd megvárom, míg megkeményedik a csokoládé, és vagy berakom a hűtőbe pihenni, vagy máris felszolgálhatom. Ezekből a hozzávalókból kb.30 db süteményt lehet elkészíteni. A sütésnél légkeveréses sütőben 200 fokon sütöm meg, de nem szárítom túl, nehogy túl kemény legyen. Remélem, sikerülni fog mindenkinek, hiszen könnyű elkészíteni, csak egy kicsit hosszadalmas. Jó étvágyat kívánok!
 
Kókuszkocka
Hozzávalók: Tészta: 25 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 tojás, 2 evőkanál olvasztott méz, 5 dkg margarin, 1 teáskanál szalalkáli, 2 dl tej. Máz: 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, 4 dkg kakaó, 3 evőkanál tej, 2 evőkanál víz. Ezt összeforraljuk. Elkészítés: A langyos tejben felolvasztjuk a margarint, majd a tészta többi összetevővel összekeverjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, majd közepes lángon kisütjük. A máz hozzávalóit összeforraljuk. Ebbe mártjuk a kockákra felszeletelt tésztát, majd kókuszreszelékbe forgatjuk.
 
Raffaello házilag 1.
Hozzávalók: 1,5 dl víz, 20 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 3 csomag kókuszreszelék, 25 dkg sovány tejpor. A töltéshez: tisztított mandula, dió vagy mogyoró. A forgatáshoz: 1 csomag kókuszreszelék. Elkészítés: A vízből és a cukorból szirupot főzünk, a tűzről levéve a margarint hozzákeverjük, majd megvárjuk, amíg kihűl. Ezután a kókuszreszeléket és a tejport hozzáadjuk, jól eldolgozzuk, majd hűtőszekrénybe tesszük. Amikor megdermedt, nedves kézzel golyókat formálunk belőle. Ezek közepébe egy-egy diót, mandulát vagy mogyorót teszünk, végül kókuszreszelékben megforgatjuk.

 

 

A legfinomabb gyümölcskenyér
Hozzávalók: 1 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 5 dkg margarin, 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1,5 dl tejföl, fahéj, dió, mazsola, mandula, mézeskalács-fűszerkeverék por, gyümölcsdarabok: málna, eper, ananász, barack… süthető lekvár. Kell még egy kis margarin és liszt a forma kikenéséhez, 2-3 tábla csokoládé (tortabevonó) és kb. 2 dl olaj. Elkészítés: Fogsz egy nagyobb edényt, ebbe beletöröd a tojást, beleteszed a cukrot, a margarint és a tejfölt meg a fűszereket. Robotgéppel jó alaposan elkevered. Úgy, hogy az egész egyállagú és -színű legyen. Kb. most kell bekapcsolnod a sütőt. Teljes fokozatra. Ha ez megvan, akkor belekeverheted a lisztet és a sütőport. Ehhez is használj még robotgépet. Most tedd bele a feldarabolt diót, mazsolát, csokit, aszalt gyümölcsöt. Majd fogj egy fakanalat, vagy valamilyen más kanalat, és óvatosan keverd el. A két formát kend ki jó vastagon és alaposan margarinnal, majd utána tegyél bele kb. két evőkanál lisztet. Mozgasd úgy a formát, hogy a liszt rátapadjon a margarinra. Ügyesen kanalazd bele a formákba a tésztát úgy, hogy kb. egyenlő adag jusson mindegyikbe. Remélhetőleg nem lesz túl sok (akkor edd meg nyersen a maradékot, nagyon finom) :-) Az az ideális, ha kb. kétujjnyi rész marad felül. Végül a gyümölcsdarabokat (ananász, málna, eper, barack…) és a süthető levárt nyomkodd a tetejére. Nem kell túl mélyen, mert úgyis lesüllyed. Ha ezzel megvagy, akkor beteheted a sütőbe. Elég sok idő kell neki, fogpiszkálóval lehet ellenőrizni, hogy jó-e már. (amikor beleszúrod és rajtamarad a tészta, akkor még nem jó, ha nem marad rajta semmilyen ragacs, akkor kész) Amikor azt látod, hogy kezd megégni a teteje, akkor takard be alufóliával. Amikor megsült, akkor tedd ki egy nagy tepsibe őket szépen egymás mellé, hogy hűljön. Mielőtt kiszednénk a formából nem árt körbevágni egy késsel, hogy könnyebben kijöjjön. Ha langyos, vagy már teljesen hideg, akkor jöhet a tetejére a csoki. Kell hozzá két edény, olyan amiket egymásba lehet rakni. Az alsóba tegyél félig vizet, a tetejében lévőbe pedig törd bele a csokit (lehet többféle is) és tegyél bele olajat. Mennyit? Hát kb. két táblához fél decit. Kezd el melegíteni a vizet és a gőztől a csoki is elkezd olvadni. Amikor már olyan jó olvadt, meg már előtte is, kezdd el keverni, addig amíg össze nem áll az olaj és a csoki. Ha nagyon sűrű, akkor tegyél még bele olajat. Amikor ez megvan, akkor hagyjuk hűlni, addig amíg egy picit nehezebben folyik. Majd egy kanállal, vagy kenőtollal szépen egyenletesen felvisszük a csokit a sütikre. Amikor elfogy a csoki, vagy úgy gondoljuk, hogy elég, akkor már csak az van hátra, hogy megdermedjen a máz. Ehhez akár hűtőbe is lehet tenni, de megy magától is, csak lassabban. Teljes dermedés után szeletelhető és remélem, hogy ehető. A fent felsorolt mennyiség egy őzgerinc formára elég. Érdemes egyszerre dupla adagot csinálni belőle, mert a sütőben elfér, meg úgyis el fog fogyni.
 
 
 
 
A legegyszerűbb, leggyorsabb és legvariálhatóbb süti
 
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
15 dkg margarin,
egy kis víz (amennyit felvesz)
 
Elkészítés: A lisztet a margarinnal és egy kis vízzel összegyúrjuk, majd kör alakúra sodorjuk, és 29 cm átmérőjű kerámiatepsibe simítjuk. Szeletelt gyümölcsöt vagy ízesített túrót és gyümölcsöt gazdagon teszünk rá (a sima gyümölcsnél megszórjuk fahéjas cukorral) és kb. 30-40 percig sütjük
 
 
Pilóta keksz
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg cukor, 20 dkg margarin, 2 tojás, 1 dkg szalalkáli, kis tej. Elkészítés: Összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tepsiben egymástól távol lerakjuk. Krém: 10 dkg vaj, a tészta anyagából kimaradt 5 dkg margarin, 5 dkg kakaó. Ízlés szerinti mennyiségű cukorral kikeverjük és ezzel a masszával két-két süteményt összeragasztunk.
 

 

Vanília krém fagylalt
Hozzávalók: 15 dkg cukor, 2 tojás (enyhén felvert), 4,7 dl tej, 2-3 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd, 4,7 dl tejszín. Elkészítés: Egy lábasban keverd össze a hozzávalókat a tejszín kivételével. Állandó keverés közben annyira kell felmelegítened, amíg a fém kanalat bevonja. Ha vaníliarudat használtál, vedd ki. Hűtsd ki. Két napig eláll hűtőben, ha nem akarod azonnal elkészíteni. Öntsd bele egy műanyag edénybe, és mélyhűtőben fagyaszd, amíg a széle meg nem fagy, azaz elkezd keményedni. Verd a tejszínt habbá. A kissé megfagyott krémet verd fel villany habverővel, amíg sima és könnyű nem lesz. Amikor kész, óvatosan alulról felfelé keverve (forgatva széles kanállal) keverd a tejszínhabot a tejkrémbe. Tedd vissza a fagyasztóba, amíg meg nem fagy. Tárold a mélyhűtőben alufóliával letakarva. Variációk a fenti recepthez:
 
 Csokoládé krém fagylalt Hozzávalók: 15 dkg cukor helyett 20 dkg, és 6 dkg olvasztott étcsokoládé. Csokoládé helyett is tehetünk bele 6 evőkanál kakaóport és 2 evőkanál étolajat.
 
Földieper krém fagylalt Hozzávalók: 15 dkg cukor helyett 20 dkg, és 25 dkg friss eper összetörve, átpasszírozva. Az epret keverd össze a cukorral és add hozzá a tejkrémhez. Vanília nem kell bele.
 
Fincsi Falatok

Lángos

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 3 egész tojás, 3 pohár natúr joghurt, 1 evőkanál só. Elkészítés: A lisztbe elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojásokat, a 3 pohár natúr joghurtot (vagy kefirt) és a sót. Összedolgozzuk, letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük (vigyázz, mert ott megkel!). Másnap szaggatjuk, sütjük. Ebből kb. 24 db lesz. Amennyiben kevesebbet sütsz, letakarva ismét lehet hűteni kb. 3 napig. Ezt lehet harmadolni is, ha soknak találod a mennyiséget. (33 dkg liszt 1/3-ad élesztő, 1 tojás, 1 joghurt, 1 teáskanál só. Ez kb. 6-7 db lesz.)

 

Lángos 1.

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 tejföl, 1 tojás, 1/2 liter tej, só, 2 csomag szárított élesztő. Elkészítés: Az élesztőt a lisztbe szórjuk, langyos tejet adunk hozzá. Kb. 2 órát kelesztjük.

 

Lángos 2.

Hozzávalók: 0,5 liter tej, 3 dkg élesztő, egy evőkanál só, 1 kg liszt, olaj. Elkészítés: Egy deci langyos tejben megkelesztjük az élesztőt, majd a többi hozzávalókat hozzáadva összegyúrjuk (nem szabad ragadnia). Akkor jó, ha már hólyagos lesz a tészta. Hagyjuk kelni, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyi vastagra, és késsel vágunk ki darabokat. Bő olajban pirosra sütjük. Lehet fokhagymával vagy tejfőllel megkenni. Vigyázat, nem lehet abbahagyni az evését! Teával finom reggelire.

 

Lusta lángos

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 evőkanál só, 1 doboz tejföl, 3 dkg élesztő, 5 dl tej, 2 evőkanál étolaj. Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal együtt jól összedolgozzuk. Fél órát kelesztjük, majd sütjük. Csak annyit sütünk, ami éppen elfogy, a maradékot olajozott zacskóba, majd a hűtőbe (nem fagyasztóba) tesszük. 1 hétig eláll. Mindig frissen lehet sütni.

 

 

Fincsi Falatok

Lángos

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 3 egész tojás, 3 pohár natúr joghurt, 1 evőkanál só. Elkészítés: A lisztbe elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojásokat, a 3 pohár natúr joghurtot (vagy kefirt) és a sót. Összedolgozzuk, letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük (vigyázz, mert ott megkel!). Másnap szaggatjuk, sütjük. Ebből kb. 24 db lesz. Amennyiben kevesebbet sütsz, letakarva ismét lehet hűteni kb. 3 napig. Ezt lehet harmadolni is, ha soknak találod a mennyiséget. (33 dkg liszt 1/3-ad élesztő, 1 tojás, 1 joghurt, 1 teáskanál só. Ez kb. 6-7 db lesz.)

 

Lángos 1.

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 tejföl, 1 tojás, 1/2 liter tej, só, 2 csomag szárított élesztő. Elkészítés: Az élesztőt a lisztbe szórjuk, langyos tejet adunk hozzá. Kb. 2 órát kelesztjük.

 

Lángos 2.

Hozzávalók: 0,5 liter tej, 3 dkg élesztő, egy evőkanál só, 1 kg liszt, olaj. Elkészítés: Egy deci langyos tejben megkelesztjük az élesztőt, majd a többi hozzávalókat hozzáadva összegyúrjuk (nem szabad ragadnia). Akkor jó, ha már hólyagos lesz a tészta. Hagyjuk kelni, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyi vastagra, és késsel vágunk ki darabokat. Bő olajban pirosra sütjük. Lehet fokhagymával vagy tejfőllel megkenni. Vigyázat, nem lehet abbahagyni az evését! Teával finom reggelire.

 

Lusta lángos

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 evőkanál só, 1 doboz tejföl, 3 dkg élesztő, 5 dl tej, 2 evőkanál étolaj. Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal együtt jól összedolgozzuk. Fél órát kelesztjük, majd sütjük. Csak annyit sütünk, ami éppen elfogy, a maradékot olajozott zacskóba, majd a hűtőbe (nem fagyasztóba) tesszük. 1 hétig eláll. Mindig frissen lehet sütni.

 

 

Leveles tepertős pogácsa

 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
1+1 tojás

 

2-3 dl kefír
30 dkg darált tepertő
só, bors





Közvetlenül a megszitált lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 tojást, 1 kávéskanál sót és annyi kefírt (vagy aludttejet), hogy közepesen kemény tésztát kapjunk - nem szükséges nagyon kidolgozni.
Cipót formálunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk. A darált tepertőt elkeverjük 1 csapott evőkanál sóval és 1 kávéskanál frissen őrölt borssal. Fél óra múlva lisztezett munkalapon téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a tepertőkrémmel. Először felülről lefelé, azután alulról felfelé - harmadolva - egymásra hajtjuk a tészát.
A bal harmadát a tészta tetejére, jobb harmadát pedig - kissé megemelve - a tészta alá hajtjuk. Voltaképpen a hajtogatás iránya tettszőleges, de mindíg azonos sorrendben tegyük, különben nem lesz leveles a pogácsánk!Konyharuhával letakarjuk, majd fél óra múlva megismételjük a nyújtást és a hajtogatást - összesen négyszer. A tészta egyre nő, mind hólyagosabb lesz a nyújtófa alatt. Végül 3 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, tetejét hegyes késsel bekockázzuk és közepes méretű (kb. 3 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Formára "gömbölygetjük", és egymástól tisztes távolságra rakosgatjuk - sütés közben megnőnek, sőt némelyik még dülöngél is! - tetejüket megkenjük a maradék 1 elhabart tojással, és előmelegített, forró sütőben (220 fokon) szép pirosra sütjük (20-25 perc). Langymelegen, frissen az igazi.

 

BlogPlusz
Friss bejegyzések
A blogban még nem található bejegyzés.
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
Archívum
A blogban még nem található bejegyzés.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!