Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 3 egész tojás, 3 pohár natúr joghurt, 1 evőkanál só. Elkészítés: A lisztbe elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojásokat, a 3 pohár natúr joghurtot (vagy kefirt) és a sót. Összedolgozzuk, letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük (vigyázz, mert ott megkel!). Másnap szaggatjuk, sütjük. Ebből kb. 24 db lesz. Amennyiben kevesebbet sütsz, letakarva ismét lehet hűteni kb. 3 napig. Ezt lehet harmadolni is, ha soknak találod a mennyiséget. (33 dkg liszt 1/3-ad élesztő, 1 tojás, 1 joghurt, 1 teáskanál só. Ez kb. 6-7 db lesz.)
Lángos 1.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 tejföl, 1 tojás, 1/2 liter tej, só, 2 csomag szárított élesztő. Elkészítés: Az élesztőt a lisztbe szórjuk, langyos tejet adunk hozzá. Kb. 2 órát kelesztjük.
Lángos 2.
Hozzávalók: 0,5 liter tej, 3 dkg élesztő, egy evőkanál só, 1 kg liszt, olaj. Elkészítés: Egy deci langyos tejben megkelesztjük az élesztőt, majd a többi hozzávalókat hozzáadva összegyúrjuk (nem szabad ragadnia). Akkor jó, ha már hólyagos lesz a tészta. Hagyjuk kelni, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyi vastagra, és késsel vágunk ki darabokat. Bő olajban pirosra sütjük. Lehet fokhagymával vagy tejfőllel megkenni. Vigyázat, nem lehet abbahagyni az evését! Teával finom reggelire.
Lusta lángos
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 evőkanál só, 1 doboz tejföl, 3 dkg élesztő, 5 dl tej, 2 evőkanál étolaj. Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal együtt jól összedolgozzuk. Fél órát kelesztjük, majd sütjük. Csak annyit sütünk, ami éppen elfogy, a maradékot olajozott zacskóba, majd a hűtőbe (nem fagyasztóba) tesszük. 1 hétig eláll. Mindig frissen lehet sütni.
Leveles tepertős pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
1+1 tojás
2-3 dl kefír
30 dkg darált tepertő
só, bors
Közvetlenül a megszitált lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 tojást, 1 kávéskanál sót és annyi kefírt (vagy aludttejet), hogy közepesen kemény tésztát kapjunk - nem szükséges nagyon kidolgozni.
Cipót formálunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk. A darált tepertőt elkeverjük 1 csapott evőkanál sóval és 1 kávéskanál frissen őrölt borssal. Fél óra múlva lisztezett munkalapon téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a tepertőkrémmel. Először felülről lefelé, azután alulról felfelé - harmadolva - egymásra hajtjuk a tészát.
A bal harmadát a tészta tetejére, jobb harmadát pedig - kissé megemelve - a tészta alá hajtjuk. Voltaképpen a hajtogatás iránya tettszőleges, de mindíg azonos sorrendben tegyük, különben nem lesz leveles a pogácsánk!Konyharuhával letakarjuk, majd fél óra múlva megismételjük a nyújtást és a hajtogatást - összesen négyszer. A tészta egyre nő, mind hólyagosabb lesz a nyújtófa alatt. Végül 3 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, tetejét hegyes késsel bekockázzuk és közepes méretű (kb. 3 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Formára "gömbölygetjük", és egymástól tisztes távolságra rakosgatjuk - sütés közben megnőnek, sőt némelyik még dülöngél is! - tetejüket megkenjük a maradék 1 elhabart tojással, és előmelegített, forró sütőben (220 fokon) szép pirosra sütjük (20-25 perc). Langymelegen, frissen az igazi.