Besameles zöldségtál
|
4-6 személyre
|
A héjában megfőzött burgonyát hámozd meg és vágd szeletekre. A kelkáposztát szedd leveleire és a felszeletelt sárgarépával főzd félig puhára. (Vagy gőzben párold félig készre.) A póréhagymát és paradicsomot szeleteld fel. A kelkáposzta-levelekkel bélelj ki egy kiolajozottt tűzálló tálat vagy tepsit, majd rétegezd bele a póréhagymát, a krumplit és a sárgarépát. Sózd meg és a tetejét fedd be a paradicsommal. Az egészet öntsd le a besamelmártással és a tetejére szórd a reszelt sajtot. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön süsd, míg a tetején a mártás jól meg nem pirul .
|
|
Maradék főtt zöldségek hasznosítására is jó.
|
BESAMELMÁRTÁS (TEJMÁRTÁS)Végy 5 dkg vajat, 5 dkg lisztet, 3 dl tejet, sót, törött borsot. A vajból és a lisztből készíts világos rántást, ezt öntsd fel a forró tejjel, s (például habverővel) keverd simára. Sózd, borsozd, s kis tűzön főzd néhány percig, hogy besűrűsödjön. (Van, ahol reszelt szerecsendióval is ízesítik.)
Currys csirke
|
3-4 személyre
|
A kicsontozott, lebôrözött csirkemellet vágd ujjnyi vastag csíkokra, szórd meg fehérborssal, sóval és curryvel. Negyed óra pihentetés után a húst kevés forró olajon pirítsd. Amikor már kicsit megfehéredett (a pirítástól), önts alá 1,5 dl vizet, és a csirkét fedő alatt párold puhára.
|
|
|
Fokhagymás hústekercs
Hozzávalók
|
80 dkg dagadó
1 fej fokhagyma
|
|
pirospaprika
só
olaj vagy zsír
|
A dagadót úgy vágjuk fel, hogy lehetőlegb téglalap alakot kapjunk. Összezúzzuk a fokhagymát, összekeverjük a sóval, pirospaprikával, kevés vízzel, hogy krémszerű masszát kapjunk.
A kiterített, kicsit kiveregetett húst megkenjük a fokhagymás krémmel, összetekerjük és cérnával átkötjük. Tepsibe tesszük, kevés olajjal meglocsoljuk és kevés vizet aláöntve, locsolgatás melett pirosra sütjük. Melegen, hidegen egyaránt kitűnő.
Meleg burgonyapürével és majonézes vegyes salátával kínáljuk.
Karfiolfőzelék 4 személyre A rózsákra bontott karfiolt - annyi sós, tejes vízben, amennyi biztonsággal ellepi - főzd majdnem puhára. A zsiradékkal és a liszttel készíts világos petrezselymes rántást, s azzal sűrítsd be a karfiol levét. Ízesítsd törött borssal, majd keverd hozzá a tejfölt, végül jó alaposan forrald össze. 1 kg karfiol
4 dkg vaj vagy zsír
4 dkg liszt
2 dl tejföl
1 dl tej
petrezselyem
bors
só
HAGYMAMÁRTÁSVégy hozzá 3 fej vöröshagymát, 2 dl tejfölt, 2 dl húslevest, 5 dkg zsírt, 5 dkg lisztet, borsot és sót. A hagymát vágd apróra, kevés zsíron párold meg, hintsd meg liszttel és pirítsd tovább. Ha már kicsit színesedik, öntsd fel a húslevessel, sózd, borsozd és tartsd lassú tűzön, amíg a hagyma szét nem fő. (Ha a leve elfogyna, vízzel pótold.) A végén szűrd le - ha kell, a sűrűjét paszírozd át -, lassan keverd hozzá a tejfölt, és még egyszer forrald össze. (Ízeit egy kevés pirított cukorral is gazdagíthatod.)
Brokkolileves
|
4 személyre
|
A megtisztított és rózsáira bontott brokkolit főzd meg 1-1,5 liter sós vízben, majd a levével együtt turmixold le, borsozd és adj hozzá finomra vágott petrezselymet. Közben a liszből és a tejfölből készsíts habarást, ezt add a leveshez és forrald össze. (Lisztbe forgatott vajdarabkákkal is gazdagíthatod.). A sütőben, szárazon pirítsd meg a zsemlekockákat, s tálaláskor ezt kínáld a leveshez.
|
50 dkg brokkoli
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
3 dkg vaj
1,5 zsemle
petrezselyem
őrölt bors
só
|
Friss és mirelit brokkoliból is készítheted.
|
Aranygaluska Az élesztőt futtasd fel. Majd dolgozd össze az átszitált liszttel, a tojássárgájával, egy csipetnyi sóval, s annyi tejjel, hogy viszonylag lágy tésztát kapj. Ezután gyúrj bele 5 dkg margarint, s a tésztát keleszd a kétszeresére. Közben a maradék margarint olvaszd meg, a diót pedig keverd össze a cukorral. Ha a tészta megkelt, nyújtsd ki egy ujjnyi vastagra, s késsel vagy egy kis pogácsaszaggatóval darabold fel. Egy mély tepsit kenj ki margarinnal, s az aljára rakj egy sor tésztagaluskát, azt szórd meg cukor-dió keverékkel, locsold meg olvasztott margarinnal, majd megint sor tészta következik, s arra megint cukor-dió és margarin. A legfelső sorban már csak margarin kerül a tésztára. Tedd hideg sütőbe, majd közepes tűzön süsd 35-40 percig. Frissen tálald, és borsodót adj mellé.30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg darált dió
10 dkg porcukor
2,5-3 dl tej
1 tojássárgája
2 dkg élesztő
só
borsodó
Lecsó római tálban
Hozzávalók:
|
60 dkg zöldpaprika
4 paradicsom
3 dl tarhonya
2 kisebb fej vöröshagyma
|
|
4 gerezd fokhagyma
15 dkg füstölt szalonna
2 dl tejföl
pirospaprika
só
őrölt fekete bors
1 evőkanál olaj
|
Értékelés:
A zöldpaprikát, paradicsomot kicsumázzuk, megmossuk és felkarikázzuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, a vöröshagymát héjától megtisztítjuk, majd egészen finomra vágjuk.
Egy lábosban felhevített olajon megbarnítjuk a tarhonyát, hozzáadjuk a szalonnát, vöröshagymát, fokhagymát, paprikát és a paradicsomot, majd az egészet jól összekeverjük. Az előzőleg vízben áztatott római tálba tesszük, és 15 percre a sütőbe rakjuk. A tejfölt 2 dl vízzel hígítjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és az ételre öntjük. Tetejére vékony füstölt szalonna szeleteket teszünk.
Kolbászos zöldségtál
|
4 személyre
|
A káposztát most meg, vágd ki a torzsáját és a vastag levélereit, majd aprítsd 3-4 centis kockákra. A megtisztított sárgarépát vágd karikákra, a krumplit kisebb kockákra. A felszeletelt hagymát a vaj felén párold üvegesre, majd add hozzá a feldarabolt zöldséget, adj hozzá egy kávéskanálnyi bazsalikomot, ugyanannyi kakukkfüvet, egy csipet köménymagot, egy babérlevelet, öntsd alá a kockából készített fél liter erőlevest és lassú tűzön párold puhára. Közben húzd le a kolbász héját, karikázd fel, s a maradék vajon mindkét oldalán süsd pirosra. A kolbászt (a zsiradék nélkül) add a zöldséghez, majd borsozd és sózd az egészet, ahogy akarod.
|
80 dkg fehérkáposzta
40 dkg sárgarépa
40 dkg krumpli
2 fej vöröshagyma
10 dkg vaj
20 dkg paprikás puha kolbász
1 erőleves kocka
bazsalikom
kakukkfű
köménymag
babérlevél
bors
só
|
Sonkás-sajtos karfiol
|
4 személyre
|
A sóval, citromlével és szerecsendióval ízesített húslevesben párold puhára a rózsáira bontott karfiolt. Csepegtesd le, s tedd egy kivajazott tűzálló tál aljába. A sonkaszeleteket kend meg vékonyan mustárral, s fektesd a karfiolra, majd az egészet fedd be vékony sajtszeletekkel. Előmelegített sütőben, közepes tűznél addig süsd, míg meg nem pirul a teteje.
|
1 kg karfiol
1,5 dl húsleves kockából
15 dkg nyers füstölt sonka
15 dkg ementáli sajt
1 evőkanányi citromlé
1 evőkanálnyi mustár
diónyi vaj
őrölt szerecsendió
só
|
Mélyhűtött karfiolból is jó lehet.
|
Bográcsos lecsó
|
8 személyre
|
Az apróra vágott füstölt szalonnát a bográcsban kisütjük. Hozzáadjuk a fölszeletelt vöröshagymát és a karikára vágott kolbászt és az egészet, addig sütjük, míg a hagyma üvegesre párolódik. Ekkor beletesszük a cikkekre szelt paprikát és a paradicsomot, meghintjük pirospaprikával, sóval, és jól átforgatjuk. Lassú tűzön főzzük. Ha a szétfőtt paradicsomtól már jó szaftja lett, beleszórjuk a külön, szárazon megpirított tarhonyát és még 10-15 percig forraljuk, közben néhányszor megkeverjük. A tűzről lehúzva 5-6 percig pihentetjük, majd tálaljuk. Aki szereti, csípős paprikakrémmel tüzesítheti.
|
40 dkg lángolt kolbász
30 dkg tarhonya
15 dkg füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
1 kg zöldpaprika
1 kg paradicsom
1 evőkanál pirospaprika
só
(csípős paprikakrém)
|
Ezt a receptet a DPG Sültgalamb csapatának köszönhetjük.
|
Gombával bélelt karalábé
|
4 személyre
|
A karalábékat hámozd meg, és enyhén sós vízben főzd (a forrástól számítva) 15 percig. Majd vedd ki, s vájd ki a belsejüket (fél-egy centi vastag faluk maradjon), a hulladékot vágd apró kockákra. A megtisztított, apróra vágott hagymát az olajon párold üvegesre, majd dobd rá a megtisztított, felaprózott gombát, s sóval, borssal párold félpuhára. Hagyd kihűlni, majd add hozzá az apróra vágott sonkát, a csipetnyi kakukkfüvet, a felaprított karalábéhúst, s ezt alaposan dolgozd össze a tojással. A masszával töltsd meg a kivájt karalábékat, a fejeket tedd tepsibe, öntsd alájuk a húslevest, s előmelegített sütőben, fólia alatt, mérsékelt tűznél párold kb. 20 percig. Ekkor vedd le a fóliát, kend meg olvasztott vajjal a töltött karalábékat, s végül süsd pirosra.
|
8 fiatal karalábé
1 közepes vöröshagyma
15 dkg gomba
15 dkg főttsonka
1 tojás
1 evőkanál olaj
1,5 dl húsleves kockából
diónyi vaj
petrezselyem
kakukkfű
bors
só
|
|
Gombás metélt
|
3-4 személyre
|
A hagymát reszeld le, s kevés vajon pirítsd sárgára. Add hozzá a megtisztított, apróra vágott gombát, és a hagymával párold puhára. Sózd, borsozd, add hozzá az apróra vágott petrezselymet. Főzd meg a metéltet, add hozzá a gombát, esetleg még egy kis vajat, s forrón, reszelt sajttal megszórva tálald.
|
50 dkg hosszúmetélt
15 dkg gomba
fél fej vöröshagyma
5-6 szál petrezselyem
10 dkg reszelt sajt
vaj
bors
só
|
|
Székelygulyás
|
4 személyre
|
A káposztát kevés sós vízben a babérlevéllel párold puhára. (Ha túl sok leve marad, szűrd le.) A pörkölt levébe főzd bele az összetört fokhagymát és a csipetnyi köménymagot, add hozzá a tejfölt és még egyszer forrald össze. A pörköltet keverd a káposztához, és forrald még vagy 10 percig. (A babért dobd ki.) A gulyást paprika és paradicsomszeletekkel díszítve, forrón tálald.
|
|
|
Francia hagymaleves 3-4 személyre A meghámozott hagymákat vágd félkarikákra és vajon fonnyaszd meg. Ha már üveges, szórd meg kevés liszttel és pirítsd még 2-3 percig, majd öntsd fel a húslevessel. Sózd, borsozd, s fűszerezd szerecsendióval. 15-20 perc lassú főzés után szedd ki a hagyma felét és passzírozd át. A pépet keverd el a tojássárgákkal, s folyamatos keverés mellett add hozzá a leveshez. Végül forrósítsd fel a levet, s tálaláskor a tetejére bőven tegyél reszelt sajtot. 3 közepes vöröshagyma
1 liter húsleves
2 tojássárgája
reszelt sajt
liszt
vaj
szerecsendió
bors
só A francia hagymalevesnek sok variánsa van. Például néhol pohárka konyakkal is ízesítik, míg máshol fokhagymával bedörzsölt pirított kenyérdarabokat tesznek a reszelt sajt alá.
Lencsegulyás
1 kis füstölt csülök (csonttal együtt),
30 dkg marhalábszár,
40 dkg lencse,
2 fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 szál sárgarépa,
só,
bors,
babér,
pirospaprika
A lencsét egy éjszakán át 1 liter hideg vízbe áztatjuk. Másnap a füstölt csülköt fazékban, 1,2 liter vízben feltesszük főni. 25 perc múlva hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst, a karikára vágott hagymát. Újabb 25 perc múlva hozzáadjuk a leszűrt lencsét, a felkarikázott sárgarépát. Sóval, borssal, babérlevéllel, pirospaprikával ízesítjük. Készre főzzük. A csülköt kivesszük a levesből, a húst a csontról lefejtjük és csíkokra vágjuk. Visszatesszük a levesbe.
Sörös mézes csirke
Hozzávalók:
ˇ 4 csirkecomb
ˇ 5-6 evőkanál méz
ˇ 1-2 doboz sör
Elkészítés: Serpenyőbe helyezem a besózott csirkecombokat, ráöntöm a sört (a végén több szaft marad, ha nem spórolunk vele!), majd beleteszem a mézet, és az egészet fedő alatt összefőzöm. Ha teljesen megpuhult a hús, fedő nélkül lepirítom, közben locsolgatom az egyre sűrűsödő szafttal. Párolt rizzsel a legfinomabb!
Görög lecsó
HOZZÁVALÓK:
60 dkg sertéstarja
75 dkg zöldpaprika
30 dkg paradicsom
50 dkg apró vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1-1 késhegynyi kakukkfű, bazsalikom és őrölt borókabogyó
só
ELKÉSZÍTÉS
A római tálat a fedelével együtt legalább fél órára beáztatjuk, majd lecsöpögtetjük. Az aljára egy sor felszeletelt paradicsomot, rá paprikaszeleteket terítünk, majd meghintjük az összekevert fűszerekkel. A vékony hússzeleteket kiveregetjük, félig egymásra fektetjük, és ezt is meghintjük a fűszerkeverékkel. Köré- és közérakjuk az egészben hagyott hagymákat. A tálat befedjük, és a begyújtott, de még hideg sütőbe tesszük. Amikor a sütő átforrósodott, takarékra állítjuk, és 2 órán át sütjük benne a lecsót.
Hozzávalók 10 személyre:
ˇ 1 kg liszt
ˇ 5 dkg zsír
ˇ 2 tojássárgája
ˇ 2 dl tej
ˇ 5 dkg élesztő
ˇ 1 csomag sütőpor
ˇ só
ˇ 20 dkg lekvár
ˇ zsiradék a tepsi kikenéséhez
ˇ porcukor a beszóráshoz
|
Elkészítés: A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sütőport. A zsírt elmorzsoljuk a liszttel, beletesszük a sót, a tejjel, liszttel és cukorral felfuttatott élesztőt. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejet, és összegyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk. Veknit formálunk belőle, zsíros szalvétába tekerjük, és hideg vízzel telt edénybe tesszük. 1 órát ebben kelesztjük, ekkor 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és 6 cm-es négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepébe lekvárt teszünk, háromsarkosra hajtjuk, és zsírozott tepsibe tesszük. Kis ideig még itt is kelesztjük, közben kicsit előmelegítjük a sütöt, és kb. 180 fokon kisütjük aranysárgára, még melegen meghintjük vaníliás porcukorral.
|
Csirkecomb különleges körettel
|
Hozzávalók:
ˇ 4 db csirkecomb
ˇ 60 dkg burgonya
ˇ 50 dkg eper (a fagyasztott kivételesen még jobb!)
ˇ fűszerek, cukor ízlés szerint
ˇ vaj
|
Elkészítés: A csirkecombokat megtisztítjuk, sózzuk és grill fűszekeverékkel megszórjuk. A krumplit héjában félpuhára főzzük. Kivajazunk egy jénai tálat (vastagon), beleszeleteljük a megtisztított burgonyát, grill fűszerkeverékkel megszórjuk, néhány vajdarabot még tehetünk rá, hogy jó szaftos legyen. Rátesszük a combokat és pirosra sütjük. Míg sül, az epret (ha fagyasztott, csak félig engedjük fel) egy elektromos darálóban ízlés szerint adagolt cukorral pépesre daráljuk. Ha fagyott az eper, ez egy egészen sűrű massza lesz. Tálalásig tegyük hűtőbe.
A krumpli és a csirkecomb mellé tálaljuk.
Megjegyzés:
Külömleges ízhatás! Azoknak ajánlom, akik kedvelik az édes és sós ízeket együtt.
|
Pizza Á-tól Z-ig, pizzaszósz recepttel
|
Hozzávalók:
ˇ 350-390 gr liszt
ˇ 2 dl víz
ˇ 3 evőkanál olaj
ˇ 8 gr só
ˇ 5 gr cukor
ˇ 20-25 gr élesztő
|
Elkészítés: Kenyérsütőgéppel és manuálisan egyaránt készíthető. Tehát teszek bele 3 pohár lisztet (ez kb. 350-390 gr), 2 dl vizet, 3 evőkanál olajat, 8 gr sót, 5 gr cukrot és 20-25 gr élesztőt. Bekapcsolom a kelesztőprogramot, és ha jól emlekszem, nálam 1 óra 20 perc alatt már meg is keleszti a tésztát. Én utána kiveszem a gépből a tésztát, és még kelesztem. A legjobb akkor, amikor délelőtt előkészítem a tésztát, és kora este megsütöm. Vagy másnap még jobb!Amennyiben nem kenyérsütőgépben készítjük, akkor összegyúrjuk a hozzávalókat, és meleg helyen, letakarva pihentetjük. Amikor jól megkelt a tészta, kinyújtjuk. Jó vékonyra ám, mert a sütőben tovább kel, és ha nagyon magas a tészta, akkor nem igazán jó. En nagyjabol 2-3 mm-esre szoktam kinyújtani, sőt, néha még vékonyabbra is. Attól függően, hogy milyen pizzát akarok, így folytatom.
Paradicsomos-mozzarellás pizza
Paradicsompürébe teszek egy kis olívaolajat, oregánót és sót. Ezzel kenem meg a kinyújtott pizzát jó alaposan, mert beszívja. Beteszem a forró (200-220 C°) sütőbe és kb. 10-15 percen át sütöm, amíg az alján már látszik, hogy szinte kész. Mi szeretjük a ropogós (de nem kemény és száraz!) pizzát, így kb. 15 percig sütöm. Akkor kiveszem, és ráteszem a lereszelt mozzarellát, jól betakarom vele a pizzát mindenütt. Meglocsolom keves olajjal. Olyan mozzarellat vegyetek, amelyik kevés nedvet ereszt, mert különben elárasztja a pizzát, és utána túl sokáig kell sütni, hogy kiszáradjon belőle a víz, és közben a mozzarella túlságosan megsül a tetején. Viszont a pizzához ajánlott spéci mozzarellát nem ajánlom, nálam nem vált be. Szóval vissza a sütőbe, és kb. még 10 percig sütjük.
Capricciosa anyós módra
Úgy készül, mint a fenti, amíg ki nem veszem a paradicsomos pizzát a sütőből. Ráteszem a darabokra vágott főtt sonkát, főtt tojást, ajóka gyűrűt, articsókát. A tetejére teszem a mozzarellát, meglocsolom egy kis olajjal, és vissza a sütőbe.
Krumplis - vagy cukkinis - pizza
A kinyújtott tésztára teszem a vékony szeletekre vágott krumplit. Jól megsózom. Erre jön a mozzarella, parmezán sajt és egy kis olívaolaj. Be a sütőbe. Kb. 20-25 percig sül. Ugyanilyen módon lehet cukkinis pizzát is sütni. Sőt, a krumplit meg a cukkinit lereszelve, összekeverve is rá lehet a pizzára tenni, és nagyon finom.
Bármilyen pizzát lehet sütni, éljen a fantázia. Egy viszont tilos: a ketchupnak köze nincs a pizzához!
|
Kelkáposztás lasagne
Hozzávalók:
ˇ 1 csomag lasagne tészta
ˇ 1/2 fej kelkáposzta
ˇ 5 tojás
ˇ 1 doboz darálthús konzerv
ˇ 1 hagyma
ˇ fehérmártás (vagy 1 nagy doboz tejföl)
ˇ só
ˇ bors
ˇ pirospaprika
ˇ oregánó
ˇ ételízesítő
ˇ pörkölt krém
ˇ olaj
ˇ margarin
ˇ a tetejére kb. 12 dkg sajt
Elkészítés:
1.) A hagymát megmossuk, felkockázzuk, és kevés forró olajon egy teflonban üvegesre pirítjuk. Rátesszük a darált húst, megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával, oregánóval, belenyomunk egy kis pörkölt krémet, és készre pirítjuk. (Egy pici vizet nyugodtan önthetünk hozzá, hogy szaftosabb legyen).
2.) Forró, sós vízben megfőzzük a megmosott, és nagyobb darabokra tépkedett kelkáposztát. Leszűrjük, és egy tányérra félre tesszük.
3.) Forró sós vízben keményre főzzük a tojásokat, majd megpucoljuk, és tojásszeletelővel felszeleteljük őket.
4.) Fehérmártást készítünk: Egy nagyobb darab (5-8 dkg) vajat megolvasztunk, hozzáadunk annyi lisztet, hogy krémszerű, sűrű, pöfögő masszát kapjunk, majd fokozatosan tejet öntünk hozzá. Habverővel keverjük, hogy nehogy csomós legyen. Annyi tejet öntünk bele, hogy pudingszerű, krémet kapjunk. Elzárjuk alatta a gázt, és ételízesítővel, borssal ízesítjük. (Tejföllel helyettesíthetjük, ugyanolyan finom lesz!)
5.) Kivajazunk egy négyszögletes jénait, és beleteszünk egy réteg lasagne tésztát. Ráteszünk egy réteg húst, és egy kis fehérmártással meglocsoljuk.
6.) Rátesszük a következő réteg tésztát, megpakoljuk tojással, megsózzuk, rákanalazunk egy kis fehérmártást.
7.) Újabb réteg tészta, káposzta, só és fehérmártás következik.
8.) Addig rétegezzük a tésztát és a hozzávalókat, amíg minden el nem fogy. A legfelső réteg fehérmártás legyen! Sajtot reszelünk rá, lecsukjuk a jénait a fedelével, és előmelegített sütőben készre sütjük. (Én kb. 35-40 percig sütöm fedővel, és 10 percet fedő nélkül).
Kati mama kínaija
I. változat
Hozzávalók: 1 csomag kínai zöldség mix (mirelit)
1 kis doboz paradicsom püré
1csomag mazsola
1 zacskó csillis bab alap
Elkészítés: Felhevítjük az olajat , de csak egy keveset.
Ha felhevült, beletesszük a kínai zöldség mix-et és mikor megpuhult, akkor hozzáadjuk a paradicsompürét, a mazsolát és egy picit együtt pirítjuk.
|